Sedef Hastalığı (Psoriazis)
Makaleler → 02.09.2016

Sedef cildin uzun süreçli tekrarlayabilen döküntülü bir hastalığıdır.nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte genetik yatkınlık zemininde  birden fazla faktörün(travma,infeksiyon,stres,veya ilaçlar…)uyarısıyla tetiklendiği düşünülmektedir.

Hemen hemen her yaşta görülebilmekle birlikte en sık 15-30 yaş arasında başlar.10 yaş altında görülmesi nadirdir.Erkek ve kadınlarda eşit oranda görülür.

Sedef döküntüsünün tipik görünümü kızarık cilt üzerinde deriden biraz kabarık üzeri beyaz kalın kepekli  plak şeklindedir.Genellikle çok şiddetli kaşıntılıdır ve kaşıdıkça kepek altından noktasal kanama odakları görülür.Bu görüntünün dışında sedef farklı şekilde de karşımıza çıkabilmektedir.El ve ayakları tutan bir formunda  içi iltihaplı küçük noktalar şeklinde görülebileceği gibi bazen mantara benzer  tarzda vücutta yaygın küçük, yuvarlak ,keskin sınırlı, üzeri çok az kabuklu şekilde de görülebilmektedir.Saçlı deriyi tuttuğunda çoğunlukla normal kepeklenme ve egzemayla çok karışabilmektedir.Sedef  saçlı deriye yapışık bir kepeklenme yapar ve döküntünün sınırları saçlı deri sınırını aşar.Katlantı bölgelerini (kasık,meme altı,kalça arası,koltuk altı)tutan  sedef te yine mantar, egzema ve diğer  bu bölge hastalıklarıyla karışır. Kızarık cilt üzerinde beyaz renkli ıslak yer yer cilt bütünlüğünün bozulduğu alanlar olarak görülür.

Tırnaklarda sedefin tuttuğu bölgelerden biridir.Tırnakta renk değişikliği,tırnağın yataktan ayrışması ve ağrı yapar.Ağız içini de tutabilmekte fakat oldukça nadirdir.

Sedef iç organ tutulumu yapmaz fakat eklemleri tutabilir.Eklem yerlerinde ağrı, şişlik, kızarıklık,yanma yapar.Tedavi edilmezse eklem hasarına neden olabilir.

Sedefin kökten çözümlü bir tedavisi  şuan için mevcut değildir.Tedavideki amacımız hastalığı baskı altında tutmak ilerlemesini engellemek ve gelişebilecek  komplikasyonları önlemektir.

Tedavi  kişinin cinsiyeti,sosyal yaşamı,hastalığın yaygınlığı ve tipi,tedaviye uyumu göz önüne alınarak yapılır.Vücut tutulumu az olan kişilere daha çok sürme ilaçlar uygulanır fakat daha yaygın olanlarda ve sürme ilaçlara direnç geliştiğinde diğer tedavilere geçilir.Bu tedaviler (methotreksat,siklosporin, acitretin…)bağışıklık sistemiyle ilgili ve yan etkileri olabilen  ilaçlar olmasından dolayı  doktor kontrolünde takipli kullanılması gerekir.Eklem tutulumu olan sedef te sistemik tedavi başlanması gerekir.PUVA ve UVB  gibi ışık tedavisi de yaygın sedef hastalarında diğer tedavi seçenekleridir.Günümüzde  yeni kuşak biyolojik ajan denilen uzun süreli  tedavilerde uygulanmaktadır.Fakat maliyetinin yüksek olması,uzun süreçli kullanılması ve yan etkilerinden dolayı ancak seçilmiş bazı hastalarda kullanılır.